perjantai 11. syyskuuta 2009

Salkoruusut







Ensi keväänä pitää ymmärtää laittaa paljon enemmän salkoruusuja kasvamaan. Ne ovat näyttäviä ja kukkivat pitkään syksyllä.




Meillä on puutarhassa pyörinyt kasvihuoneen kehikko. Yhtenä kesänä kasvatin siellä tomaatteja ja muistaakseni siellä oli myös yksi chili ja joitain eksoottisia yrttejä. Huono homma No 1 oli kasvusäkki kasvualustana. Kasveja olisi pitänyt kastella koko ajan, koska ne eivät saaneet kosteutta maasta. No 2 on kasvihuoneen aivan liian pieni koko...
Kehikko sai jo kerran kaatistuomion, mutta unohtui laittaa kuormaan. Nyt maalasin sen valkoiseksi ja siirsin seinustalle ja tein vielä kiveyksenkin eteen. Muovia täytyy laittaa seiniin ja joku pleksi päälle. Ehdotuksia, mitä tuollaisessa minihuoneessa kannattaisi kasvattaa??
Posted by Picasa

8 kommenttia:

outi kirjoitti...

Tomaattia. Kasvatan pihalla ilman suojaa, kaikki hedelmät eivät siksi ehdi valmiiksi ennen kylmiä. Tuommoinen olisi ehdoton tomaateille. Ja mikä maku niissä itsekasvatetuissa onkaan!

Maisa kirjoitti...

Oi kuinka ihania salkoruusuja, minä sitten rakastan niitä! Sain keväällä ystävältä paljon erivärisiä salkoruusun siemeniä mutta unohdin kylvää ne, harmi.
Minulla on kasvihuoneessa tomaatteja ja kasvihuonekurkkuja, tänävuonna tosin sato oli vähän niukka laiskan puutarhurin vuoksi joka unohti kastella tarpeeksi. ;)

Tilu kirjoitti...

juu, tomaatille juuri passeli tuo koko.

Lisay kirjoitti...

Juuri tuollaisen kasvihuoneidean annoin siskolleni,etta tekisi muutamasta ikkunasta ja nimenomaan tomaateille.Myos hienonnakoinen ulospain,kun tomaatit siella punastelee...

SariW kirjoitti...

Upeita salkoruusuja, etenkin tuo vaaleanpunainen. Se on niin suloisen värinen : )

Anonyymi kirjoitti...

TOMAATTIA ja salaattia ym helppoa, joka tykkää lämpimästä ja suojaisasta.

Heli kirjoitti...

Tomaattia ja jos lisäksi mahtuu muutakin, niin yrttejä ja salaatteja 3-4 kylvöstä kesän mittaan.

LadySammy kirjoitti...

Tomaattien alle kannattaa istuttaa munakoisoa. Munakoiso mahtuu kooltaan hyvin tomaatin jalkoihin ja kasvit pitävät samoista kasvuolosuhteista. Basilikat sopivat samaan satsiin.

Itse kasvatan tomaatit siemenistä alkaen ja istutan ne aina vain syvemmälle. Aloitan vessapaperirullien sisällä, sitten jugurtti mukeissa ja lopulta ämpäreissä, joihin teen kastelusysteemin talouspaperirullista. Rullan sisälle soraa, jotta se pysyy kasassa. Kun kasteluvesi valuu syvemmille juurille, mausta ei tule kitkerää, vaan ihanan makeaa.
Tomaatilla on kahdet juuret, pinnassa ja syvemmällä, joiden kastelulla voi vaikuttaa makuun.
Pelkkä pintaan kastelu tekee maustä erittäin väkevän.

Multa vaatii reilusti hyvää kompostia. Lannoituksen tason näkee lehtien väristä. Jos lehdet ovat kovin tummat, kannattaa vähentää lannoitusta.

Tomaatit ja munakoisot kannattaa tukea hyvin, jotta niitä voi kastella suoraan päällekin. Kastelu vähentää kirvoja ja muita kutsumattomia vieraita. Vesisuihkua ei saa antaa auringonpaisteen aikana, koska pisarat toimivat prismoina ja tällöin auringon valo saattaa polttaa lehtien pinnan. Ötököitä kannattaa torjua aina etukäteen ennen suurta ryntäystä. Myös nokkosesta tai peltokortteesta tehty haude tai aurinkoon jätetty käymisvesi ovat hyviä luonnonvaraisia torjunta-aineita. Näin saat itsekasvatettuja ja varmasti puhtaita hedelmiä.

Kasvihuonetta täytyy muistaa tuulettaa ja välillä myös varjostaa tai viilentää esim. tuomalla kylmää vettä ämpäreissä sisälle. Vesi lämpiää sopivaksi kasteluun samalla kun kaikkein kuumin ilma ei pääse näivettämään kasvustoja. Hyvää kasvatus onnea !